Circuit Zandvoort

Onlosmakelijk verbonden met Zandvoort is Circuit Zandvoort. Een legendarisch en internationaal geroemd circuit met een historie die ruim 70 jaar teruggaat. Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats die tienduizenden fans in vervoering brengen. Naast diverse spectaculaire nationale autosportevenementen kent de kalender ook internationale hoogtepunten als de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen, de Masters of Formula 3 en vanaf 2020 strijkt ook de Formule 1 neer op Circuit Zandvoort.

Wie Zandvoort zegt, zegt meteen strand en racen. Een badplaats met een eigen circuit. Dat is eigenlijk best uniek. Vanaf het strand steek je de boulevard over en je staat op het asfalt. Zonnebrandolie en motorolie. Het is een perfecte combinatie.

Historische Circuit Zandvoort

Het glooiende Old School-circuit in de prachtige duinen spreekt tot de verbeelding. De Tarzanbocht, de Arie Luyendijkbocht, de grindbakken langs de baan. Ze roepen nostalgische gevoelens op. Harten gaan sneller kloppen. Tot in de jaren 80 werden op Circuit Park Zandvoort (CPZ Zandvoort) nog officiële Formule 1 races gereden. Met de legendarische Niki Lauda in augustus 1985 als laatste winnaar van de Grand Prix Zandvoort.

Dat de nostalgie rondom de historische races op het CPZ nog altijd leeft in Zandvoort, wordt duidelijk tijdens de Historic Grand Prix. Schitterende bolides van weleer gaan in het eerste weekend van het jaar de strijd met elkaar aan op Circuit Park Zandvoort om op de zaterdag in een parade vanaf het CPZ Zandvoort door te trekken.

CPZ: nog steeds populair

Door het succes en de populariteit van Max Verstappen hebben het circuit en de autosport weer helemaal de wind mee. Bezoekersaantallen van 125.000 op de race-evenement zijn echt geen utopie. Tijdens de jaarlijkse Jumbo Racedagen met Max Verstappen verwelkomt Zandvoort al makkelijk 100.000 dagtoeristen. Deze aantallen zullen tijdens Formule 1 naar verwachting nog hoger zijn.

Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats die tienduizenden fans in vervoering brengen. Naast diverse spectaculaire (inter-)nationale autosportevenementen kent de kalender ook verschillende andere evenementen. De Runner’s World Zandvoort Circuit Run bijvoorbeeld, waarbij tienduizenden hardlopers over het asfalt gaan, het strand trotseren en via het dorp de finish voor de circuittribune passeren.

Zandvoort, beachforracing


Geschiedenis van het circuit

Van stratencircuit naar Duitse paradestraat tot Formule 1 circuit. Circuit Zandvoort heeft een rijke geschiedenis vol indrukwekkende races. Lees zelf alles over de list van burgemeester Van Alphen en de ontwikkeling van één van de mooist gelegen racecircuits.


Historische races

Op het Zandvoortse circuit worden al ruim 70 jaar races vol spanning gereden, waarbij op het scherpst van de snede wordt gestreden om een podiumplaats. Helaas niet altijd met een goede afloop. Lees hier meer over enkele historische races.


Racekalender

Gedurende het jaar worden diverse races verreden op het Zandvoortse circuit en vinden er verschillende evenementen plaats. Wil je weten wat er de komende periode op de circuitagenda staat? Kijk dan snel verder.


Coureur voor één dag

Ervaar zelf hoe het is om als een echte coureur op het circuit van Zandvoort te rijden! Rijdend in een Lamborghini, Porsche of een andere spectaculaire auto waan je je zich een echte coureur!


Basic Safety Compact slipcursus

De Slipcursus Compact bied je waardevolle kennis zoals het beoordelen van risico’s. Op de juiste manier en correct reageren op onverwachte situaties, staat hierbij centraal. Denk aan hard remmen in de regen, iets te hard een bocht nemen of uitwijken op sneeuw. Al deze manoeuvres kunnen vervelend aflopen als je niet weet wat je moet doen.