Zeevonk in Zandvoort

Na een warme lente- of zomerdag licht ‘s avonds de branding helblauw op in duizenden fonkelende puntjes. Nee, het is geen droom. Aliens dan? Waarschijnlijk ook niet. Dit magische verschijnsel heet zeevonk en is prachtig! Ook in Zandvoort aan Zee komt het voor. Maar wat is het eigenlijk?

Zeevonk heet officieel Noctiluca scintillans wat letterlijk vertaald “twinkelend nachtlicht” betekent. Door zeevonk gloeit het zeewater van binnenuit op. Zeevonk is een bepaald soort plankton: een eencellig organisme dat eruit ziet als een doorzichtig ballonnetje met een staart. Door het bewegen van de golven ontstaat er een chemische reactie bij de zeevonk en straalt hij licht uit. Om precies te zijn komen het pigment luciferine en het enzym luciferase in aanraking met zuurstof. Met het licht dat dan ontstaat, verjaagt de zeevonk zijn vijanden. Het licht kan blauw zijn maar ook paars, rood of groen.

Zeevonk komt zowel voor in tropische gebieden als bij ons in de Noordzee. Toch is het fenomeen vrij zeldzaam. Alle omstandigheden moeten namelijk kloppen: het water moet ondiep zijn en het moet een warme dag zijn geweest in het voorjaar of de vroege zomer. En dan nog kan het op de ene plek oogverblindend schitteren terwijl een paar honderd meter verderop niets te zien is. Een beetje magie dus, en een flinke dosis geluk!

Ook zeevonk gezien in Zandvoort? Deel jouw mooiste foto’s met ons via Facebook!