Zandsculpturen Festival

Het EK Zandsculpturen is sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden met Zandvoort aan Zee. Wat in 2011 begon met een NK op Zandvoortse bodem, breidde zich in het daaropvolgende jaar uit tot een Europees Kampioenschap. Een fenomeen dat sindsdien jaarlijks in Zandvoort aan Zee wordt georganiseerd.

Vanaf 8 juli barst voor de achtste keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen los in Zandvoort. Het thema dit jaar is “75 jaar Vrijheid”. Hiermee mag Zandvoort zich koploper mag noemen in het belangrijke jubileum jaar omtrent 75 jaar vrijheid, dat loopt van 2019/2020.

Hoewel het overkoepelde thema een directe link met de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog heeft, is het thema multi-interpretabel en kan het betrokken worden op vrijheid van godsdienst en geaardheid tot de vrijheid om te spelen en over het strand te lopen. Alle deelnemende carvers maken een vrijheidsbeeld van hun land en de manier waarop zij vrijheid in hun land ervaren.

Op 14 juli maakte de vakjury de opvolger van Europees Kampioen 2018, Sergio Ramirez uit Spanje, bekend. De Ierse Fergus Mulvany mag zich het komende jaar Europees Kampioen Zandsculpturen noemen.

 

 

 


Sergi Ramirez - Spanje

De 50-jarige Spanjaard is in 2018 de winnaar van het EK Zandsculpturen geworden met met zijn scultuur "No Title". Mag hij zich in 2019 weer tot Europees Kampioen kronen?


Viacheslav Iemelianenko - Ukraine

Met zijn sculptuur Genius sleepte 'Slava' in 2018 de 2e plaats in de wacht. De 48 jarige kunstenaar uit de Oekraine is sinds 1996 professioneel carver


Fergus Mulvany - Ierland - WINNAAR 2019

Na een jaar over te hebben geslagen is tweevoudig Europees kampioen Fergus Mulvany dit jaar weer van de partij.


Radovan Zivny - Tsjechie

Hoewel hij al ruim 20 jaar professioneel carver is, heeft Radek Zivny nog nooit aan het Europees Kampioenschap in Zandvoort deelgenomen. De verwachtingen zijn hooggespannen.


Maxim Gazendam - Nederland

De Nederlander Maxim Gazendam is al jaren een bekend gezicht op het EK in Zandvoort.


Aleksei Rybak - Rusland

Na zijn debuut in 2018 op het EK in Zandvoort, de 40 jarige Aleksei Rybak uit Rusland ook dit jaar van de partij.