Geschiedenis van Circuit Zandvoort

De geschiedenis van het circuit voert terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. De toenmalige burgemeester Van Alphen zag toentertijd al in dat men middels goede voorzieningen meer publiek naar de badplaats Zandvoort kon lokken. Zo lanceerde hij het idee van houten paviljoens op het strand en was hij de grote initiator van de ontwikkeling en bouw van een echt racecircuit. Omdat de bouw van een permanent circuit een te kostbare aangelegenheid was, vonden de races plaats op een stratencircuit in het nog in aanbouw zijnde noorden van Zandvoort. Langs het traject werden houten tribunes gebouwd en op 3 juni 1939 vonden de eerste races op het stratencircuit plaats. Dit waren tevens de eerste autoraces in Nederland.

Toen in 1940 de oorlog uitbrak lagen de races stil, maar het succes van de races die tot die tijd waren verreden, brachten Van Alphen ertoe plannen te ontwikkelen voor een permanent circuit in de duinen ten noorden van Zandvoort. Maar van de Duitse bezetter mocht niet zomaar overal worden gebouwd. Van Alphen bedacht een plan om de strenge regels te omzeilen waarbij hij drie doelen voor ogen had. Ten eerste de bouw van een permanent circuit, ten tweede voor werkgelegenheid in Zandvoort zorgen zodat de Zandvoorters niet tewerkgesteld hoefden te worden in Duitsland en ten derde het puinruimen van de afgebroken gebouwen.

Van Alphen overtuigde de Duitsers ervan dat zij een ‘Paradestrasse’ nodig hadden om hun victorie te kunnen vieren wanneer zij de oorlog zouden winnen. Zij konden zich hierin vinden, waarna de bouw van het circuit kon beginnen. De resten van de verwoeste huizen en gebouwen werden gebruikt als fundering voor het wegdek van het circuit. Achter de eerste duinrand groeven de door de Duitsers tewerkgestelde arbeidskrachten een lange geul. In deze geul werd het puin van de afgebroken huizen en hotels gestort als fundering voor het lange rechte stuk van het circuit. Toen Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd lag er al een aanzienlijk deel van het circuit, zij het ongeasfalteerd.

Sinds de bouw van het Circuit zijn er verschillende legendarische races verreden. Tussen 1948 en 1985 is er 34 keer een Grand Prix verreden, waarbij grote namen als Alain Prost, Jackie Stewart en Niki Lauda als winnaars uit de race kwamen. Hoewel de laatste Formule 1 race in 1985 op het Zandvoortse circuit heeft plaatsgevonden, worden er nog altijd grote races gereden. Denk eens aan de Paasraces, Pinksterraces en DTM.