Zandsculpturen Festival

Zandvoort SpecialsHet EK Zandsculpturen is sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden met Zandvoort aan Zee. Wat in 2011 begon met een NK op Zandvoortse bodem, breidde zich in het daaropvolgende jaar uit tot een Europees Kampioenschap. Een fenomeen dat sindsdien jaarlijks in Zandvoort aan Zee wordt georganiseerd.

In juni strijden verschillende ‘carvers’ uit diverse Europese landen om de titel Europees Kampioen Zandsculpturen. Bergen zand worden gedurende één week verwerkt tot prachtig gedetailleerde beelden. De sculpturen worden verspreid over de diverse pleinen in Zandvoort aan Zee geplaatst. Zo zijn de indrukwekkende creaties zowel in het centrum als op de boulevard te bewonderen.

Ons prachtige kustdorp is al jaren een toevluchtsoord voor zonaanbidders, zowel uit binnen- als buitenland. Ook de bewoners en bezoekers van Amsterdam weten hun weg naar Zandvoort aan Zee altijd goed te vinden. Het is dan ook niet voor niets dat Zandvoort aan Zee ook wel bekend staat als Amsterdam Beach, hét strand van Amsterdam. Gezien deze intensieve relatie zijn we de samenwerking aangegaan met drie grote Amsterdamse musea. Hieruit is het thema van het EK 2017 ‘Hollandse Meesters’ voortgevloeid. De carvers zullen in hun kunstwerk (werken van) verschillende Hollandse Meesters laten zien.

Maar behalve de zes deelnemers aan dit EK, trakteren we u graag op een extra sculptuur. Dit sculptuur is een ode aan Circuit Zandvoort en is speciaal gemaakt voor de opening van het vernieuwde Stationsplein, waar het ook te bewonderen is. Het Zandsculpturen Festival is tot en met eind oktober kosteloos te bezoeken.

 

 


Maxim Gazendam

Na zijn overwinning van 2015 heeft Maxim Gazendam dit jaar de 3e prijs gewonnen tijdens het EK Zandsculpturen. In zijn sculptuur op het Badhuisplein verbeeldt hij het werk van Maurits Cornelis Escher.


Fergus Mulvany

De 46-jarige winnaar van het EK 2013 en EK 2014 heeft zich dit jaar gericht op sculpturen van Eppe de Haan. Ook dit jaar heeft Fergus Mulvany zich wederom tot winnaar laten kronen. Zijn sculptuur staat op het Gasthuisplein.


Baldrick Buckle

De Britse Baldrick Buckle probeert met zijn sculptuur: Rembrandt in zijn studio zijn titel te prolongeren. Helaas is dit niet gelukt, wel heeft hij de tweede prijs in de wacht gesleept. Het sculptuur staat op het Badhuisplein.


Sergi Ramirez

Deze 50-jarige Spanjaard is al enkele jaren een graag geziene gast op het EK. Dit jaar verbeeldt hij met zijn sculptuur op het Kerkplein het werk van Jan van Eyck.


Aleksei Rybak

In tegenstelling tot vorig jaar heeft de Rus Rybak dit jaar wel deelgenomen aan het Europees Kampioenschap met zijn sculptuur; 'De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn. Deze vindt u op het Badhuisplein


Leonardo Ugolini

Terug van weggeweest de Italiaanse Leonardo Ugolini. De 48-jarige is sinds 1997 professioneel zandkunstenaar. Het thema van zijn sculptuur is Piet Mondriaan en staat op het Badhuisplein.


Viacheslav Iemelianenko

Hoewel Iemelianenko niet deelneemt aan het Europees Kampioenschap, is zijn sculptuur zeker de moeite waard. In dit extra sculptuur op het vernieuwde stationsplein brengt hij het Zandvoortse circuit in beeld.


Street Art

Vanaf 24 juli kunt u behalve van de Zandsculpturen ook genieten van straattekeningen in het thema Hollandse Meesters.