De Big Five van Zandvoort

Je hoeft niet helemaal naar Afrika voor een safari. Bezoek de Amsterdamse Waterleidingduinen of Nationaal Park Zuid-Kennemerland en ontmoet onze vijf wilde helden.


1. Hert

Zandvoortse damherten zijn overal! Natuurlijk in de Waterleidingduinen, maar soms ook in je tuin. ’s Avonds willen ze ook nog wel eens in een kleine kudde over de boulevard lopen voor een avondwandelingetje, goed kijken dus!


2. Wisent

Dit neefje van de bizon komt rechtstreeks uit de oertijd. In Zandvoort is ´ie te bewonderen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.


3. Konikpaard

Nog zo’n oerheld: het konikpaard. Een oorspronkelijk Poolse paardensoort, formaatje pony. Je vindt de grijsbruine paarden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.


4. Schotse hooglander

De derde grote grazer in het rijtje. Samen met de wisent en het konikpaard wordt de Schotse hooglander ingezet als ‘instrument’ om de begroeiing in de Kennemerduinen te beheren.


5. Vos

Met hun pluizige staarten en zwarte puntoortjes zijn ze geweldig om naar te kijken. Bij zonsopgang en zonsondergang heb je de meeste kans om er eentje tegen te komen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ze zijn wat schuw, dus gewoon heel stil blijven zitten.